SMHI varnar: Mycket snö och hård vind

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för det snöoväder som drar in över västra Sverige på måndag eftermiddag och kväll. Bohuslän, Göteborg, östra Kronoberg, Västergötland samt Värmland och Dalafjällen kommer att drabbas hårdast, men även Skåne, Värmland, inre Dalsland och Närke väntas få snö.
Klass 1-varningen innebär att det väntas 5 mm snö eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Det är också risk för halka på vägar. 
Snövädret rör sig österut och kommer senast under tisdagen till Stockholm, ostkusten och södra Norrland. 
Förutom snö blåser det rejält i större delen av landet. SMHI har utfärdat allvarligaste varningen för Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Klass 2-varning för storm innebär en medelvind på minst 25 m/s men kan i byarna uppgå till orkanstyrka, alltså 33m/s. Det är svårt att gå upprätt. 
Under veckan väntas temperaturen ligga runt nollstrecket och kanske några minusgrader i Stockholmsområdet, vilket innebär risk för halka på vägarna. 
Trafikverket uppmanar till att följa aktuella väderprognoser och trafikinformation. "Förbered dig för att det kan bli blåsigt, halt och risk för störningar i trafiken. Ta det extra försiktigt om du tar bilen".
Som vanligt är rådet att inte ge sig ut vid kraftigt oväder, men ibland måste man, tänk då på det här: 
1) Vinterdäck. Lag på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Se också till att ha rätt däcktryck, om bilen är fullastad ska man använda det högre tryck som biltillverkaren anger.
2) Spolarvätska. Fyll på innan det fryser. Spola igenom så att antifrysmedlet (etanol) når ut i munstyckena, speciellt viktigt om man har en kombi med spolare till bakrutan.
3) Isskrapa och snöborste. Se till att rutorna är ordentligt rengjorda innan du åker iväg. Borsta bort snön på biltaket och gör registreringsskylten läsbar, annars kan det bli böter.
4) Mössa, handskar och reflexväst. 
5) Snöskyffel. Kör du fast och måste skotta dig loss är snöskyffeln ovärderlig.
6) Bogserlina och startkablar. Behövs även på sommaren, men särskilt viktigt på vintern.
7) Mobilladdare för 12V. Många moderna, "smarta" mobiltelefoner äter mycket ström och batterikapaciteten minskar med åldern. 
8) Grus. En påse grus, singel eller sand kanvara ovärderlig om du kör fast i snö eller parkerat på en isfläck. Strö lite grus vid drivhjulen så kommer du loss – funkar varje gång!